Zamknij menu

Numer 1- Luty 2021

Syrop petarda, lek na wszelkie zło

Syrop na zdrową zimę Długowieczność

Moc syropu z cebuli znały nasze babcie, nierzadko i my pamiętamy go z dzieciństwa. Słodki, wyrazisty, podawany na łyżce – całkiem niezłe wspomnienie. Przedstawiamy go we wzbogaconej recepturze. I nie chodzi tu tylko o bogatszy wachlarz smaku, ale przede wszystkim wszechstronne działanie tych kilku mistrzowskich składników – pogromców chrypek i przeziębień.

Zacznijmy od cebuli.

Jej lecznicze właściwości wynikają z zawartych w niej dobroczynnych składników. Kwercetyna jest antyoksydantem, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Związki siarki z kolei działają bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, obniżają ciśnienie i zmniejszają stężenie cholesterolu. Kwas foliowy wspiera układ odpornościowy. Cebula zawiera też witaminę C, B6, potas, wapń i chrom.

Przejdźmy do czynów!

Przygotujcie cebulę, czosnek, cytrynę, miód, kilka goździków, kurkumę i imbir.

Z cytryny wyciśnijcie sok. Obierzcie i pokrójcie drobno cebulę, czosnek i imbir.

Do wyparzonego i wytartego do sucha słoika włóżcie warstwami cebulę, czosnek, goździki, imbir i zalejcie kilkoma łyżkami miodu.

I tak po kolei, do skończenia składników. W ramach zwieńczenia kompozycji polejcie całość sokiem z cytryny i posypcie kurkumą. Wymieszajcie.

Ważne: składniki nie powinny pływać w miodzie, bo nie puszczą soku.

Kilkukrotnie odwróćcie zakręcony słoik, tak aby miód oblepił zawartość. Syrop powinien stać w cieple przez ok 5 godzin. Kiedy cebula puści sok, włóżcie syrop do lodówki. Po dobie-dwóch mikstura nabierze mocy.

Dla szybszego efektu możemy tak przygotowane i zmieszane składniki wrzucić do blendera i zmielić z dodatkiem wody.

Znany polski biolog i badacz roślin leczniczych – Henryk Różański – radzi przyjmować sok z cebuli trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Podaje on krótki i prosty przepis pod nazwą

Miodek cebulowy:

„Pół szklanki miodu i pół szklanki soku z cebuli (otrzymać przy pomocy sokowirówki lub wycisnąć z miazgi utartej na tarce) – zmieszać. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce w uporczywym suchym kaszlu, w anginie, w grypie, w zapaleniu oskrzeli, w skąpomoczu, w zaburzeniach trawiennych, w przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji.

Miodek cebulowy polecam stosować w każdej chorobie zakaźnej. Działa on ogólnie wzmacniająco, lekko moczopędnie, napotnie, odkażająco, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, żółciopędnie i trawiennie, likwiduje wzdęcia i biegunki.”

Pewnie podobnie jak my cieszycie się zawsze, ilekroć uda Wam się z sukcesem skorzystać z apteczki Matki Natury. Warto sięgnąć po klasyczny, sprawdzony przepis i być gotowym na zdrową zimę!

Czytaj takżeAjurwedyjskie sposoby na zimę

 

Ewelina D’Souza – pracuje w zespole Festiwalu Wibracje i Art Of Healing.

Absolwentka Studium Literacko-Artystycznego przy Uniwersytecie Jagiellońskim i Kulturoznawstwa na SWPS. Przez kilkanaście lat zawodowo związana z mediami (TVP Kultura, TVP Rozrywka, TVN, Endemol Polska, ATM Grupa). Tłumaczka, lektorka języka angielskiego i polskiego jako obcego.

Autorka wywiadów i artykułów prasowych.  Copywriterka.

Współautorka adaptacji książki na sztukę teatralną, wystawianą od kilku lat na deskach warszawskiego teatru.

Dla Art Of Living Polska i Lakshya Ayurveda pracowała jako koordynatorka i tłumaczka symultaniczna wykładów i konsultacji ajurwedyjskich.

Pasjonatka zdrowego trybu życia, wegetarianka.

Praktykuje slow life i medytację. Pisze o zdrowiu, szczęściu i rozwoju osobistym.

Dieta Długowieczność