Zamknij menu

Numer 1- Luty 2021

Antyoksydanty jedną z tajemnic długowieczności

Antyoksydanty AoH Magazyn Długowieczność

Sprawny system antyoksydacyjny to jedna z tajemnic długowieczności.

Zadaniem antyoksydantów jest unieszkodliwianie wolnych rodników tlenowych. 

Antyoksydanty dostarczane w odpowiednich dawkach zapobiegają uszkodzeniom komórek, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą skutki stresu, działają przeciwstarzeniowo, ochraniają tkankę nerwową i wspomagają układ odpornościowy. 

Kiedy przestrzegamy podstawowych zasad zdrowego trybu życia, równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami zostaje zachowana. 

Powstawanie wolnych rodników jest nieodłącznym elementem procesu oddychania. Utlenianie komórek polega na wytwarzaniu energii poprzez spalanie glukozy, tłuszczy i białek. W tym procesie powstają wolne rodniki. 

Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Utrzymujący się nadmiar wolnych rodników owocuje stresem oksydacyjnym. Komórka jest wówczas zaatakowana zbyt dużą ilością wolnych rodników, a jej mechanizmy obronne są niewystarczające. Może to skutkować degradacją komórki, grup komórek, a nawet zaistnieniem mechanizmów chorobotwórczych. 

Aby świadomie o siebie zadbać warto wziąć pod uwagę, że z wiekiem produkujemy coraz mniej antyoksydantów. Z utlenianiem możemy walczyć na wiele sposobów, ale tym razem skupimy się na diecie.

Jak wzbogacić dietę w antyoksydanty?

  • Jedząc 5 porcji warzyw/owoców dziennie
  • Stosując metodę połowy talerza – komponując posiłki połowę talerza zapełnijmy warzywami

Najbogatsze w antyoksydanty

Owoce i warzywa:

Wiśnie, jagody, truskawki, maliny, 

jeżyny, żurawiny, jagody goji,

jabłka, śliwki, gruszki, granaty,

jarmuż, czerwona kapusta, czerwona sałata, buraki,

soczewica, fasola, karczochy, szpinak, 

czosnek i imbir

Zioła:

Szałwia, majeranek, estragon

Cząber, bazylia

Kolendra, mięta, tymianek

Przyprawy:

Goździki, cynamon, oregano

Imbir, kumin, pietruszka

Bazylia, kardamon, sumak

Curry, imbir, czarny pieprz

Czosnek, cebula, gorczyca

Chilli, papryka

Orzechy, nasiona:

Orzechy pekan, orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe

Migdały, nasiona chia

Napoje: 

Kawa

Herbaty: zielona

Ziołowe herbaty: mięta, melisa,

Rooibos

Niesłodzona czekolada (napój) lub ciemna czekolada w ramach deseru

Wspierają długowieczność:

Magnez

Witamina D3

Selen

Witamina A

Witamina E

Witamina C 

Astaksantyna

Cynk

Probiotyki 

Spirulina

Chlorella 

Koenzym Q10 

Zanim zaczniecie, sprawdźcie zasady suplementacji wybranych przez siebie produktów.

Czas na eliksir długowieczności!

Przepisy na SMOOTHIE mocno antyoksydacyjne:

Propozycja pierwsza:

2 szklanki mrożonych jagód

¾ szklanki mleka roślinnego

3 daktyle

2 łyżeczki niesłodzonego kakao

1 łyżeczka nasion chia

Propozycja druga:

1 duży banan

2 łyżki orzechów laskowych

200 ml mleka roślinnego (na przykład migdałowego lub orzechowego)

¾ łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

Propozycja trzecia:

2 szklanki mrożonych jagód 

1 szklanka soku z granatu

1 szklanka wody

Propozycja czwarta:

2 łyżki jagód goji

1 banan

1 jabłko

300 ml wody

Chipsy antyoksydacyjne z jarmużu

Jarmuż bez łodyżek (wystarczy chwycić za łodyżkę i pociągnąć do góry resztę liścia odrywając ją) skropić w misce oliwą z oliwek, doprawić niewielką ilością soli himalajskiej i czarnego pieprzu.

Podzielić na dwie części:

Pierwszą część wymieszać z czosnkiem w proszku,

a drugą z wędzoną papryką.

Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu.

Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 100 stopni Celsjusza.

Można chrupać, dorzucić do zupy, uczynić bazą antyoksydacyjnej sałatki. 😊

Śniadaniowa, antyoksydacyjna misa mocy:

Banan pokrojony w plasterki

Łyżeczka nasion chia

Podprażone na suchej patelni orzechy pekan lub laskowe

Jagody, truskawki, maliny – wybierz te, które lubisz najbardziej, mogą być surowe lub rozmrożone

Jabłko pokrojone w kostkę i posypane kardamonem

Łyżeczka jagód goji

Utarte na tarce dwie kostki gorzkiej czekolady

Wymieszać i jeść z zachwytem 😊

Czytaj także: Chylę kapelusz: rzecz o grzybach, szamanach i biohackingu

Ewelina D’Souza – pracuje w zespole Festiwalu Wibracje i Art Of Healing.

Absolwentka Studium Literacko-Artystycznego przy Uniwersytecie Jagiellońskim i Kulturoznawstwa na SWPS. Przez kilkanaście lat zawodowo związana z mediami (TVP Kultura, TVP Rozrywka, TVN, Endemol Polska, ATM Grupa). Tłumaczka, lektorka języka angielskiego i polskiego jako obcego.

Autorka wywiadów i artykułów prasowych.  Copywriterka.

Współautorka adaptacji książki na sztukę teatralną, wystawianą od kilku lat na deskach warszawskiego teatru.

Dla Art Of Living Polska i Lakshya Ayurveda pracowała jako koordynatorka i tłumaczka symultaniczna wykładów i konsultacji ajurwedyjskich.

Pasjonatka zdrowego trybu życia, wegetarianka.

Praktykuje slow life i medytację. Pisze o zdrowiu, szczęściu i rozwoju osobistym.

Dieta Długowieczność