dr Dorota Ackermann-Szulgit
Jak zapach i jedzenie wpływają na nastrój i myślenie

W ciągu ostatnich kilku lat badacze mocno zainteresowani są wpływem jedzenia, które spożywamy na działanie mózgu. Okazuje się, że jedzenie ma wpływ na inteligencję i funkcje poznawcze. Spożywając śmieciowe jedzenie "junk foods" jesteśmy mniej sprawni mentalnie, niż żywiąc się pełnowartościowym jedzeniem. Poza tym taki typ jedzenia wpływa na zmniejszanie się mózgu! Z kolei aromaterapia to stosowanie olejków eterycznych w celu poprawy samopoczucia psychofizycznego. Według znawców tematu olejki eteryczne oddziałują jednocześnie na organiczną, umysłową i duchową strukturę człowieka. Liczne dane z badań naukowych wskazują na bardzo korzystne działanie olejków eterycznych w przypadku problemów psychicznych – począwszy od depresji, a skończywszy na usprawnianiu pamięci. Połączenie odpowiedniego stylu żywienia z codzienna przyjemnością aromaterapii może przyczynić się do eksplozji potencjału intelektualnego i wzrostu kreatywności. Wpływa także na zachowanie świetnej kondycji mózgu w starszym wieku.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czym karmić mózg i jak zapachy wpływają na to, aby działał sprawnie, zapraszam na mój wykład na konferencji. Mam nadzieję, że wykład ten stanie się dla Ciebie inspiracją do tworzenia własnej potęgi umysłu.

 

O prowadzącej:

Neuropsycholog z wieloletnim doświadczeniem, współautorka publikacji z zakresu neuropsychologii, neurobiologii, psychochirurgii i psychopatii. Wykładowca na studiach stacjonarnych, niestacjonarnych. Sprawuje opiekę merytoryczną na programem studiów z zakresu psychodietetyki   na studiach podyplomowych „Trener rozwoju osobistego z psychodietetyką”.  Współtwórca BBClab, wraz z Tomaszem Gordonem, jest autorką szkolenia Neurodietetyka z treningiem mentalnym skierowanego do dietetyków, psychodietetyków, psychologów life-coachów i wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem. Jest autorką testu FITBrain, który może być wykorzystany zarówno w celach samorozwojowych, jaki i w pracy z klientem. Jego celem jest określenie zasobów osoby badanej: stylu odżywiania, poziomu stresu, schematów mentalnych i stylu radzenia sobie w sytuacjach trudnych i ich wpływu na sukces psychodietetyczny.

W odróżnieniu od wielu trenerów podążających za modą na neurosciences, dr Dorota Ackermann-Szulgit posiada solidne, poparte sukcesem międzynarodowym doświadczenie praktyczne w badaniach nad ludzkim mózgiem. Obecnie prowadzi badania nad wpływem otyłości na funkcje poznawcze przy użyciu EEG i testów neuropsychologicznych.